Cijferdoolhof Kikker in de kou
Dobbelsteen
De opdracht is simpel. Rol met de dobbelsteen en zoek evenveel voorwerpen. Ga door totdat je alle getallen gehad hebt. Je kunt het moeilijker maken door 2 dobbelstenen te gebruiken.
Eventueel kun je er ook een beweegbingo aan toevoegen. Zie hiervoor de download.

Getallen springen
We gaan getallen springen. Dit kun je op 2 manieren doen.
- Neem een getal in je hoofd, bijvoorbeeld 7. Dan spring je 7 keer. Laat de ander raden (en dus meetellen) welk getal je in je hoofd had.
- Deze variant is iets moeilijker. Neem weer een getal in je hoofd. Bijvoorbeeld 23. Voor de tientallen spring je ver weg en voor de eenheden zet je kleine stappen. Bij 23 doe je 2 grote sprongen en daarna 3 stapjes. Kan de ander weer raden welk getal het was?
Getaldoos
Voor deze opdracht heb je een lege schoenendoos en een vel papier nodig.
Kies een getal uit en teken het aantal stippen van dat getal op een vel papier. Schrijf daarnaast ook het cijfer op. Plak dit papier in de schoenendoos. Nu ga je op zoek naar kleine spulletjes om in de getaldoos te stoppen. Bijvoorbeeld 3 knikkers, 3 scharen, 3 sokken, enzovoorts.
Rol een sneeuwpop
Rol met de dobbelsteen en kleedt de sneeuwpop aan. Wie heeft als eerste de sneeuwpop helemaal af?
Zie de download voor het bestand van de sneeuwpop.

Winter bingo
Dit spel kun je met 2 personen spelen. Rol de dobbelsteen en loop met de pion het aantal ogen. Tel het aantal sneeuwballen op het vakje en heb je deze op de bingokaart, dan mag je daar een fiche op leggen.
Voor een uitgebreide uitleg van het spel en het spelbord, kun je de onderstaande bijlage gebruiken.
Huisnummerbingo
Een activiteit om buiten te doen. In de download vind je een bingokaart met verschillende nummers. Je kunt natuurlijk ook zelf een bingokaart maken. Loop een rondje door de buurt en kijk of je de nummers op de huizen kunt vinden. Mocht je liever niet naar buiten gaan, dan kun je de activiteit ook binnen doen. Je kunt dan binnen op zoek gaan naar de nummers. Misschien zie je de nummers wel op boeken of op een pak yoghurt.
Insecten kriebelbeestjes race
Een spelletje dat je samen kunt spelen. In de download wordt het spel uitgelegd met 2 spelsuggesties en er zitten 2 varianten van het spelbord bij.
Tellen
Een werkblad waarbij de kinderen moeten zoeken, tellen en kleuren.
Kleur de cijfers
Kleur de cijfers in met de goede kleur en dan komt er een figuur tevoorschijn!
Cijfertrein
Tellen
Tellen kun je op heel veel en ook hele simpele manieren oefenen. Alles wat je thuis of buiten ziet, kun je tellen. Bijvoorbeeld hoeveel stukjes appel heb je? Als je er eentje opeet, hoeveel heb je er dan nog? Tel hoe vaak hoe vaak je een beweging kunt doen, bijvoorbeeld een bal overgooien. Er zijn ook veel telliedjes te vinden, zoals Hoedje van papier. Laat je kind zelf tellen, hoe ver kan hij/zij al tellen? Als je zelf ook hardop telt bij je bewegingen, bijvoorbeeld: 'Er moeten vier scheppen koffie in, een, twee, drie en vier.' Kinderen pikken de telrij vanzelf op en ze begrijpen dan makkelijker het nut en doel van tellen.
Eventueel kun je de volgende poster (zie download) gebruiken bij het oefenen met tellen. Veel telplezier!
Splitsen
Met deze opdracht oefenen de kinderen het splitsen tot en met 10. Je hebt hiervoor een doos, bijvoorbeeld een eierdoos, nodig. De grootte maakt niet uit. De voorwerpen die je uit kiest, moeten wel in de doos passen. Neem een aantal voorwerpen en tel samen hoeveel het er zijn, bijvoorbeeld 7 knopen. Leg nu een aantal knopen in de doos zonder dat het kind het ziet. Je laat zien hoeveel knopen je nog over hebt. Hoeveel knopen zitten er dan in de doos? Daarna kun je de doos open doen en kan het kind controleren of het antwoord klopte.
Tellen met sprongen van 2
Voor deze opdracht heb een eierdoos voor 10 eieren en voorwerpen die in de eierdoos passen nodig. Bijvoorbeeld knikkers of fiches.
Knip de deksel van de eierdoos eraf en zet de doos met de korte kant naar het kind toe op tafel. Het kind pakt steeds met elke hand één voorwerp (ook goed voor de motoriek) en legt deze in de twee bovenste vakjes. Hij zegt daarbij 'twee'. Nu zijn de twee volgende vakjes aan de beurt. Het kind pakt weer met elke hand één voorwerp en legt die in de 2 vakjes eronder. Nu zegt hij 'vier'. Er wordt dus geteld met sprongen van 2. Zo kun je doorgaan tot je bij 10 bent. Eventueel kan dit uitgebreid worden met 2 eierdozen, dan kan er geteld worden tot en met 20.
Cijferdoolhof
Een cijferdoolhof. Als je het werkblad download, zie je ook de uitleg van de opdrachten. De antwoorden zitten er ook bij, dus let even op als je het uitprint.
Memorie schaduw
Een leuk spel om samen te doen. Memorie met schaduw. Zoek het goede plaatje bij de goede schaduw. Is dit nog te lastig, dan kun je ook het blad 2 keer uitprinten en memorie met de gekleurde plaatjes spelen. Eventueel kunnen ze wel de schaduw vinden bij het goede plaatje zonder dat de kaarten omgedraaid liggen. Hussel de kaarten door elkaar, zonder om te draaien, en laat het kind de goede kaarten bij elkaar zoeken.
Cijfer en letter tekeningen
Als document een lettertekening en cijfertekeningen te downloaden. Geef elke letter en elk cijfer de goede kleur en dan zie je een mooie tekening tevoorschijn komen!
Konijnen evenveel, minder en meer
Hieronder 2 werkbladen die te maken hebben met evenveel, minder en meer. Hoeveel wortels zie je en hoeveel konijnen zie je? Zie je evenveel konijnen als wortels of meer of minder konijnen dan wortels? Eventueel kun je ook de vraag stellen, hoeveel wortels moeten er dan nog bij of juist eraf om te zorgen dat elk konijn één wortel krijgt?
Welk nest hoort bij welke kuikens?
Van licht naar donker
Print het blad dat je kunt downloaden uit. Leg de eieren op volgorde van licht naar donker. 'Kun je de lichtste aanwijzen en welke is dan het donkerst?'
Maak jouw eigen website met JouwWeb